Medicatie Training

Het maakt niet uit hoe fit je bent – onderschat hoogteziekte nooit

Om de 7 toppen in 1 jaar te beklimmen is extreme fitness, volledige toewijding enorme vastberadenheid en een optimale voorbereiding vereist. Allerlei zaken waar we controle op kunnen uitoefenen. Maar er zijn een paar factoren die we niet kunnen controleren, en die ervoor kunnen zorgen dat het 7 Summits – 1 Year project volgend jaar mislukt. Het vraagt om een grote mate van geluk dat het weer met ons mee zal gaan werken, om er maar een te noemen. We willen niet dat de jongens ziek worden door besmet voedsel te eten of vervuild water te drinken. Maar de moeilijkste vijand waarmee we te maken zullen krijgen, is waarschijnlijk hoogteziekte. Een grote lastpak die we heel serieus moeten nemen. Om niets voor een verrassing achter te laten, willen we er meer over te weten komen. Laten we het dus eens nader bekijken.

Waarom en wanneer het gebeurt

Wanneer je naar grotere hoogte gaat, daalt de luchtdruk om je heen en is er minder zuurstof beschikbaar. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de verandering in druk. Telkens wanneer u naar meer dan 2.500 meter hoogte gaat, kun je het risico lopen dat je hoogteziekte zal ervaren. Leeftijd, geslacht of fysieke fitheid hebben geen invloed op de kans op hoogteziekte. Het feit dat je het nog niet eerder hebt gehad, betekent niet dat je het niet in een andere expeditie zult ontwikkelen.
Symptomen van hoogteziekte ontwikkelen zich meestal tussen 6-24 uur na het bereiken van hoogtes boven 2.500 meter en kunnen in verschillende stadia voorkomen, allemaal met verschillende symptomen. Laten we beginnen met de gemakkelijkere;

Acute Mountain Sickness (AMS)

Het is de mildste vorm en het komt zeer regelmatig voor. Deze ziekte treft bijna de helft van alle mensen die dichtbij zeeniveau beginnen en naar 4.500 meter hoogte klimmen zonder voldoende rusttijd in te plannen. Het begint met relatief milde symptomen, maar als het niet wordt behandeld, kan het zeer ernstig worden.
De symptomen kunnen aanvoelen als een enorme kater. AMS is ongemakkelijk maar niet levensbedreigend.
Symptomen van Acute Mountain Sickness kunnen zijn:

 • Hoofdpijn die niet wordt verlicht door eenvoudige pijnstillers
 • Misselijkheid of braken
 • Duizeligheid
 • Zwakte of vermoeidheid
 • Moeite met slapen
 • Verlies van eetlust

AMS behandelen:

Het is geen rocket science. Voor zeer milde symptomen kan het vertraging in verder stijgen voldoende zijn om de symptomen te laten verdwijnen. Desalniettemin moeten alle symptomen die zich op grote hoogte ontwikkelen, zeer serieus worden genomen, omdat sommige hoogteproblemen zich kunnen ontwikkelen tot fatale ziekten zoals HACE en HAPE. Hier wordt het serieuzer, laten we naar de eerste kijken, HACE ..

High Altitude Cerebral Edema (HACE)

Dit wordt door veel experts beschouwd als een extreme vorm van Acute Mountain Sickness. Het ontwikkelt zich meestal na symptomen van AMS. Een goed ding om in gedachten te houden is dat de symptomen van deze ernstigere hoogteziekte mogelijk niet onmiddellijk worden opgemerkt, omdat de ziekte ’s nachts kan beginnen. Omdat deze zuurstofarme situatie in de hersenen het denkproces beïnvloedt, begrijpt een persoon met hersenoedeem op grote hoogte mogelijk niet dat de symptomen ernstiger zijn geworden totdat een reisgenoot ongewoon gedrag opmerkt.
Symptomen kunnen zijn:

 • Verergerende hoofdpijn en braken
 • Waggelend voortbewegen
 • Verwarring, dingen vergeten, risico’s verkeerd inschatten
 • Uitputting
 • Visuele hallucinaties (dingen zien die niet echt zijn)
 • Veranderingen in het denkvermogen
 • Veranderingen in normaal gedrag, zoals irrationele dingen zeggen, of euforisch handelen zonder enige reden
 • (Sommige mensen beginnen zich uit te kleden omdat ze denken dat ze zich warm voelen terwijl het eigenlijk -30 °C is en ze het risico lopen dood te vriezen)
 • Coma (in geavanceerde gevallen)

HACE behandelen:

Vroege constatering is hier de sleutel Het is niet erg moeilijk om HACE te detecteren omdat de hoofdpijn echt erg is. Eenvoudige, normale activiteiten zoals je tent dichtritsen worden het moeilijkste wat je kunt bedenken. Er zijn slechts drie remedies: Afdalen, afdalen en afdalen!!!
De enige uitweg uit HACE is om af te dalen door zo snel mogelijk veel hoogte te verliezen.
Om je hierbij te helpen, is het slim om een ​​dosis Diamox van 500 mg en ongeveer 4 mg Dex te nemen. Deze combinatie voorkomt dat je hersenen zwellen, waardoor je een paar uur de tijd hebt om jezelf uit die hoogte weg te halen.
Begin meteen met je afdaling. Probeer zo snel mogelijk op een hoogte van ongeveer 2.500 meter te komen.
Als je na zes uur nog steeds geen lagere hoogten kunt bereiken, zou je dezelfde dosis moeten herhalen en je afdaling voortzetten, stop dan niet tot je ongeveer 2,500 meter hebt bereikt.
Zodra je een lagere hoogte hebt bereikt, kun je je Dex-dosering verlagen tot 2 mg, gevolgd door 1 mg om de 6 uur. Dex moet worden afgebouwd en kan niet onmiddellijk worden gestopt.
HACE is levensbedreigend en je moet meteen medische hulp zoeken!

En dan is er ook HAPE..

High Altitude Pulmonary Edema (HAPE)

Dit is de reactie van de long op de hoogte.
In tegenstelling tot HACE, kun je de symptomen van HAPE missen als je niet goed oplet. Er zijn twee dingen die je zou moeten kunnen opmerken; hoesten en kortademigheid. Als je HAPE hebt, hoest je zo nu en dan een heel droge hoest. Merk vervolgens op hoe je over de kampeerplek rondloopt. Als je bewegingen moeizaam zijn of als je zwaar ademt, is dit een grote waarschuwing. Je kunt zelfs merken dat je zwaar ademt terwijl je zit. Alles zal je vermoeien. Er is constant een gevoel van vermoeidheid. Dit zijn de eerste fasen van HAPE. In deze fasen moet je HAPE herkennen en onmiddellijk met de behandeling beginnen. HAPE escaleert zeer snel in een geavanceerde staat en de volgende, gevaarlijke en levensbedreigende symptomen zullen optreden;

 • Beklemming op de borst of het gevoel van druk op de longen
 • Extreme vermoeidheid
 • Onvermogen om op adem te komen, zelfs tijdens het rusten
 • Blauwe of grijze lippen en vingernagels
 • Hoesten, wat roze schuimige vloeistof kan produceren
 • Koorts
 • Geluiden tijdens het ademen, zoals ratelende of gorgelende geluiden

Behandeling van HAPE:

Om HAPE te behandelen, heb je Diamox en Nifedipine nodig. (Ik schrijf dit in de veronderstelling dat je misschien geen flessen zuurstof bij je hebt. Aanvullende zuurstof kan ook wonderen verrichten terwijl je HAPE hebt.) Wanneer je HAPE hebt geïdentificeerd, neem dan onmiddellijk 500 mg Diamox (zelfs als je Diamox enkele uren eerder ook al hebt ingenomen). Volg het op met 20 mg Nifedipine. Hierna zou je gemakkelijker moeten kunnen ademen. Nifedipine verlicht de druk rond je longen en geeft ze wat ruimte om te ademen. Begin met deze twee tabletten. Probeer de komende drie uur zoveel mogelijk hoogte te verliezen.
Als je zelfs na zes uur nog geen 2,500 meter kunt bereiken, herhaal dan de dosis van 500 mg Diamox en 20 mg Nifedipine en ga vervolgens verder met dalen.
Je zult moe zijn, maar het is een kwestie van leven en dood. Je moet!! afdalen!

De laatste die ik graag wil uitlichten is sneeuw blindheid.

Arc Eye (Snow Blindness)

Dit is een pijnlijke oogaandoening veroorzaakt door overmatige blootstelling aan ultraviolet (UV) licht. Wanneer te veel UV-licht de transparante buitenste laag van je ogen raakt, het hoornvlies, geeft het je hoornvlies in wezen een zonnebrand.
Sneeuwblindheidssymptomen kunnen desoriënterend zijn. Ze bevatten:

• Pijn in je ogen
• Hoofdpijn
• Wazig zien
• Tijdelijk verlies van gezichtsvermogen

Ernstige koude temperaturen en droogte kunnen ook een rol spelen, waardoor sneeuwblindheid vaker voorkomt op grotere hoogten. Maar sneeuwblindheid is gemakkelijk te behandelen en je ogen zullen snel genezen zodra je jezelf van de UV-stralen verwijdert en je ogen laat rusten.

Hoogteziekte voorkomen

De beste manier om hoogteziekte te voorkomen, is door langzaam naar hoogtes boven 3.000 m te reizen. Het duurt meestal een paar dagen voordat het lichaam gewend raakt aan een hoogteverandering. Andere do’s & dont’s zijn:

 • Vermijd het rechtstreeks vliegen naar hoge gebieden
 • Neem indien mogelijk 2-3 dagen om te wennen aan grote hoogten voordat je boven de 3.000 meter gaat
 • Vermijd meer dan 300-500 meter per dag stijgen
 • Heb een rustdag om de 600-900m die je omhoog gaat, of om de 3-4 dagen
 • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt
 • Vermijd alcohol
 • Vermijd inspannende oefeningen gedurende de eerste 24 uur
 • Eet licht maar veel calorieën
 • Vermijd roken
 • Vraag je dokter om advies voor medicatie

Doe het zelf!

Houd tijdens het wandelen je gids of buddy altijd op de hoogte van je symptomen.
Verbale communicatie van je symptomen zijn altijd het meest nuttig en effectief.
Als je alleen reist of met een groep vrienden, dan is het noodzakelijk dat jullie allemaal de kennis hebben van het behandelen van hoogteziekte. Zorg dat je goed op de hoogte bent voordat je vertrekt. Als je meer informatie wilt over hoogteziekte, stel je vragen dan in de reacties hieronder of stuur me een e-mail naar; [email protected]

Related posts

Voeg de getallen toe – Het gebruik van meetinstrumenten tijdens training en expeditie

Judith Huysmans

Volop in training – Verschuivingen in de verdeling tussen kracht en duurvermogen

Judith Huysmans

Vrienden worden met vermoeidheid is vereist om je inspanningen te monitoren

Judith Huysmans

Leave a Comment