Training

Het trainen gaat tussendoor gewoon verder – Maar hoe trainen we in de aanloop naar onze belangrijkste focus; Moeder Everest?

Vlak voor oudejaarsavond kwam Jur thuis om de feestdagen met zijn vrienden en familie te vieren en om terug te kijken op twee zeer succesvolle toppogingen.
De laatste weken waren geweldig vanwege de 2 overwinningen maar net zo interessant vanwege alle belangrijke dingen die we hebben geleerd. Veel dingen om te evalueren. We zullen steeds meer ervaring opdoen maar met Mnt. Everest als volgende in de rij is er niet veel tijd om te spelen.
Na 1,5 weken semi-rust zet ik beide jongens (Hylke, onze cameraman moet er ook aan geloven 😉) op het trainingsschema ‘Transition’. Hoe overbruggen we deze kloof op de meest efficiënte manier? We duiken er even in…

Macro, Meso, Micro

Vorig jaar werkten we met een lege agenda. Geen echte piekmomenten, geen onderbrekingen in onze macro (jaarlijkse) planning omdat we (op de Khan Tengru na)gene expedities hadden. Het was alleen bouwen. Dit is vrij gemakkelijk voor een trainer. Gewoon een zuivere verdeling van de verschillende fasen: algemene voorbereidings fase, specifieke fase, voorbereiding op de wedstrijd,  en afbouwen.
Een geleidelijk accent van trainingsinspanning in kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, coördinatie enz.
We hebben het allemaal al eens eerder besproken in eerdere blogs.

Maar dit jaar is anders en iets gecompliceerder dan ons jaar van voorbereidingen. Dit jaar hebben we de prioriteit om te proberen gezond te blijven, gevolgd door het handhaven van de huidige fitnessniveaus (verbetering zou geweldig zijn!) En last but zeker not least, pieken op de juiste momenten!

Na een 2/7 voltooiing van de 7 Summit-lijst zal Jur 3 maanden op rij thuis zijn. We hebben al zijn ervaringen op de eerste twee bergen besproken om de uitdagingen en doelen voor aanstaande expedities te verduidelijken. Op basis van deze resultaten en nieuwe resultaten van een tussentijdse fitnesstest die ik hem had opgedragen, heb ik zijn nieuwe trainingsschema’s samengesteld (http://endvr.nl/7-summits-1-year/training-course/).

Overgangsfase

Deze overgangsfase is een kleine versie van de macro-periodisering van vorig jaar. We zijn begonnen met 1,5 week hersteltraining waarvoor ik Jur de afbouwschema’s heb toegewezen vóór zijn vertrek naar Mnt. Vinson. Na deze 1,5 weken willen we meteen de specifieke fase ingaan, omdat we kunnen aannemen dat er vorig jaar voldoende basis is gelegd. Ik schreef voor hem een ​​schema dat bestaat uit ongeveer 80% van de intensiteit van de specifieke fase in 2019. Overtrainen zou het domste zijn om te doen, dus ik wil me niet teveel concentreren op het maximaliseren van de algehele fitnessniveaus, maar meer op het versterken van de zwakke plekken.

Vanuit deze startpositie heb ik enkele specifieke krachtoefeningen geïmplementeerd. De shin Curl in de krachttraining bijvoorbeeld, omdat Jur tijdens zijn afdaling pijn op de bovenkant van zijn voet noemde. Een pijn waarvan ik denk dat er een goede kans is dat spieruitputting van de scheenspieren de oorzaak is van deze pijn. We willen ze sterker maken voordat we vertrekken naar Mnt. Everest.

In de duurtrainingen kies ik voor een meer intervalbenadering. De reden daarvoor is om de trainingsefficiëntie te maximaliseren in combinatie met maximale hersteltijd. Intervaltraining is de snelste manier om uithoudingsvermogen bij hoog vermogen te behalen.

In de komende weken zal ik de trainingsschema’s aanpassen op basis van de resultaten van de vorige trainingen. Daarnaast gaan we in gesprek met Arnold Coster om de Mnt Everest route te bestuderen om hierop te kunnen reageren met gerichte training. Uiteraard zal ik je door deze feiten leiden in komende blogs. Ongeveer 2 weken voor vertrek beginnen we met het Tapering off-plan.

Samen met nieuwe trainingsschema’s zullen aanvullende voedingsrichtlijnen ook worden besproken in komende blogs.

Doe het zelf!

Elke expeditie en elke persoon die op expeditie gaat, is anders. Je kunt op geen enkele manier een trainingsschema van iemand anders kopiëren en je beste persoonlijke resultaten behalen. Daarom moet u onderweg loggen, terugkijken, meten en aanpassen. Houd er altijd rekening mee dat de tijd u niet toestaat weg te komen met overtraining. Neem hier niet te veel risico’s en houd er altijd rekening mee dat gezond en blessure-vrij blijven de belangrijkste prioriteiten zijn.

Als je uitgebreide informatie wilt om je trainingsschema op te stellen, kun je hieronder een reactie achterlaten of een e-mail sturen naar; [email protected]

Related posts

Het macroplan maken – Ontwerp van de contouren!

Judith Huysmans

Voeg de getallen toe – Het gebruik van meetinstrumenten tijdens training en expeditie

Judith Huysmans

Vrienden worden met vermoeidheid is vereist om je inspanningen te monitoren

Judith Huysmans

Leave a Comment