Training

Kunnen koude training, ademhalingstechnieken en focus het lichaam versterken voor stressvolle situaties?

Afgelopen vrijdag organiseerde Endvr. Samen met SuperHappy een workshop over de Wim Hof-methode. Een methode die we zeker willen onderzoeken en ook implementeren tijdens onze voorbereidingen voor de 7-Summits-uitdaging van volgend jaar. Samen met 25 sponsoren, volgers en vrienden hebben we deze methode ervaren door de specifieke ademhalingstechniek te leren en de hyperfocus te oefenen die het mogelijk maakte om 2 minuten in een ijsbad te zitten. Ik denk dat ik niets onwaars zeg als ik beweer dat we allemaal werden verbaasd door de kracht van onze eigen geest. Maar hoe werkt dit precies? Hoe beïnvloeden ademhaling en training van de geest het lichaam? En welke voordelen heeft het trainen op de kou? Laten we er wat uitgebreider naar kijken.

Wat interessant is aan deze methode is dat de wetenschap er nog steeds geen grip op heeft gekregen. Voordat deze methode tot stand kwam, heeft Wim vele jaren in de natuur getraind. Wim leek zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en beheersen door zijn mentale capaciteiten, iets waarvan de wetenschap niet dacht dat het mogelijk was.

Mensen konden geen invloed uitoefenen op hun zenuwstelsel … omdat het autonoom is. Maar verschillende onderzoeken tonen nu aan dat we inderdaad het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden.
Je kunt je autonome zenuwstelsel onderverdelen in je sympathische zenuwstelsel en je parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische deel zorgt voor actie en is in feite je gaspedaal. Het parasympathische gedeelte zorgt voor ontspanning en herstel en is je rem.

Mensen die gestrest zijn, hebben vaak moeite om te ontspannen. Ze vinden het vaak moeilijk om kalm te worden, waardoor lichaam en geest dingen niet kunnen verwerken en repareren. Ze gaan gewoon door zonder na te denken over hoe het eigenlijk met ze gaat. Als gevolg hiervan zijn allerlei andere processen zoals de spijsvertering, de hartslag, de bloeddruk en je energiesysteem verstoord en functioneren ze minder optimaal. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit ook je energievoorraden behoorlijk beïnvloedt. Als je je altijd in het actieve deel van je zenuwstelsel bevindt, is er een onnodige hoeveelheid activiteit in het lichaam op momenten dat dit eigenlijk niet nodig is. Hierdoor gaat energie verloren.

Met de Wim Hof ademtechniek zoek je een beetje stress in je lichaam op door intensiever te gaan ademen. Je bootst dus een stressreactie na (die in de buurt komt van hyperventilatie) en duikt dan diep in de ontspanning tijdens een retentie. Dit leert je lichaam om makkelijker heen en weer te schakelen tussen stress en ontspanning.

Je traint hiermee letterlijk je zenuwstelsel om eenvoudiger te schakelen tussen sympathisch en parasympathisch. Je kunt deze twee toestanden dus gebruiken wanneer je ze nodig hebt, in plaats van geleidt te worden door de automatische piloot en de toestand van je zenuwstelsel. Dit kan een waardevol hulpmiddel worden voor de slapeloosheidssymptomen die vaak optreden wanneer je bijvoorbeeld op grote hoogte bent. Of om je lichaam onder controle te houden in de vele stressvolle situaties die je tegenkomt tijdens een expeditie. Maar het is ook zeker interessant om deze techniek te gebruiken tijdens de training. Zoals we eerder hebben besproken, is het tijdens de hersteltijd waar het lichaam zijn kracht verwerft en met behulp van deze ademhalingstechnieken kunnen we het vermogen van het lichaam tot optimaal herstel verbeteren.

De ‘Wim Hof-methode’ combineert ademtechnieken en de overtuiging dat het lichaam meer kan doen dan gedacht met koude training die bestaat uit een geleidelijke gewenning aan koude omgevingen. Daarnaast gaat het dieper in op de Aziatische meditatietechniek Tumo, die volgens hem helpt om via je wil en ademhaling warmte uit je zenuwstelsel te genereren. Hierdoor zou meer zuurstof in het bloed kunnen worden opgenomen, wat het centrale zenuwstelsel zou aantasten. Volgens Hof zou dit ervoor zorgen dat zuurstof het hele lichaam binnendringt en het alkalisch maakt, wat je kunt zien als verbetering van het immuunsysteem.

Onderzoek toonde “onweerlegbaar” aan dat het immuunsysteem kon worden beïnvloed via de Wim Hof-methode, maar het was nog niet mogelijk om te bepalen welk deel hiervan de oorzaak was. Het zou mogelijk zijn dat de ademtechniek op zichzelf een acuut effect heeft op het autonome zenuwstelsel, waardoor extra adrenaline vrijkomt. Volgens eerder onderzoek was al bekend dat diepe ademhaling, afgewisseld met het lang vasthouden van de adem, een sterke verandering in de zuurgraad en het zuurstofgehalte in het bloed veroorzaakt. Het was ook bekend dat een hoog adrenalinegehalte het functioneren van het immuunsysteem remt.

Tijdens het vasthouden van de Iceman-ademhaling bereik je ook een staat van diepe ontspanning. Je bereikt een vergelijkbare staat met diepe meditatie. Waar deze ademtechniek verschilt van een normale meditatie, is dat je het lichaam eerst “aan” zet door heel intens te ademen. Dan laat je het lichaam volledig ontspannen, waardoor je je vaak extra comfortabel gaat voelen.

Vaak gaat een gevoel van gelukzaligheid door je heen tijdens het vasthouden van de ademhaling. Als je een paar rondjes volgens de “Wim Hof methode”ademt, voel je je steeds meer ontspannen en comfortable worden. Nu we de effecten van deze ademhalingstechniek hebben ervaren en ons vermogen om een ijsbad gedurende 2 minuten te kunnen doorstaan door meditatie en focustraining, kunnen we beginnen dit in onze trainingen te implementeren. Door het geleidelijk op te bouwen, hopen we er veel profijt van te hebben tijdens expedities van volgend jaar.

Do it yourself!

Je kunt beginnen met thuis een koude douche te nemen. Zorg ervoor dat je ademhaling kalm blijft (focus met de ademhaling naar de navel en adem lang uit). Bouw het geleidelijk op. Het is het beste om niets te eten voor je koude douche. Begin met het focussen van de koude waterstraal op je enkels en benen gedurende 15 seconden en vervolgens je polsen en armen (altijd in de richting naar het hart). Bouw het langzaam op totdat je in staat bent om onder een koude douche te staan met het hele lichaam (niet het hoofd). Een maximum van 1,5 tot 2 minuten is voldoende! Als je twijfelt of het geschikt voor je is, raadpleeg dan eerst een arts of stel ons je vraag. Je kunt e-mailen naar; [email protected]

Related posts

Hoe train je de geest – Eenmaal in de bergen is opgeven geen optie meer

Judith Huysmans

Volop in training – Verschuivingen in de verdeling tussen kracht en duurvermogen

Judith Huysmans

Bloed, zweet en bevroren tranen – de reactie van je lichaam op hoogte

Judith Huysmans

Leave a Comment