Training

Pre-acclimatisatie doormiddel van hypoxische training – is het mogelijk om te acclimatiseren op zeeniveau?

Het komt steeds dichterbij. Over ongeveer 4 weken begint Jur aan het grootste avontuur in zijn leven. We werken heel hard aan de laatste voorbereidingen. Logistiek is het erg uitdagend, maar het lijkt erop dat alles op zijn plaats valt. Zo spannend! Omdat het slechts 1 maand voor vertrek is, is het nu tijd om te beginnen met afbouwen in het trainingsschema. Dit betekent dat we de impact en het volume van de trainingsbelasting verminderen om het lichaam een ​​welkome verandering te geven voor herstel. (Vind hier het volledige trainingsprogramma).

Naast het afbouwen en de mentale count down, experimenteren we ook met mogelijke middelen om vooraf enige acclimatisatie te bereiken. Er is een toenemende interesse in methoden waarmee mensen enige mate van acclimatisatie kunnen bereiken voordat ze de bergen in gaan, maar er is nog steeds geen hard bewijs dat het mogelijk is om een ​​staat van acclimatisatie (op zeeniveau) in het lichaam te bereiken die gunstig is in de bergen. Maar we willen het niet helemaal negeren. Als we er niet van profiteren, zullen we er zeker niets door verliezen.

Pre-acclimatisatie dient om het ontstaan van AMS (Acute Mountain Sickness) te voorkomen. Symptomen van AMS zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verlies van eetlust en vermoeidheid/zwakte. Afhankelijk van de mate van AMS worden cognitieve en motorische prestaties ook ernstig verstoord. De meeste commercieel begeleide tochten naar grotere hoogten bieden continue acclimatisatie op de berg, om het risico op AMS te verminderen.

Hypoxische training

Hypoxische training is het doen van training in zuurstofarme omgevingen, zodat je lichaam leert dezelfde hoeveelheid energie te creëren met een aanzienlijk lagere hoeveelheid zuurstof. Het traint je lichaam om effectiever te functioneren bij een zuurstoftekort. Het zorgt er ook voor dat je lichaam meer zuurstof produceert rijk aan rode bloedcellen als een adaptieve reactie. Je kunt dit doen door hypoxische trainingsapparatuur te kopen, zoals een masker. De mogelijke nadelen van hypoxische training zijn dat de vermogensoutput afneemt, spiermassa verloren gaat, overtraining vaker gebeurt vanwege langzamere hersteltijden, en prestatieplateaus worden vaak gemeten. (wat een negatief effect op het vertrouwen kan hebben).

Slapen op 3500 m hoogte in je eigen kelder

Door 2-3 nachten per week door te brengen in een tent die is aangesloten op een machine die de samenstelling van de lucht op grote hoogte simuleert, hopen we een toename van rode bloedcellen te bereiken. Deze machines kunnen worden geprogrammeerd om elk patroon van uitstoten van hypoxie (zuurstofarme lucht) of normoxie (lucht met normale zuurstofniveaus) te geven. Vorige week hebben we een starthoogte van 2600 meter bepaald en we bouwen deze geleidelijk op tot de dag van vertrek.

Naast de hoop op deze fysieke resultaten in het bloed, willen we ook dat Jur went aan de moeilijkheid om te slapen in zuurstofarme lucht. Doordat hij deze nachten in de gesimuleerde situatie door brengt, hopen we dat hij het lichaam traint om er beter in te worden in de realtime hoogtesituatie. Slaap is misschien nog belangrijker voor de uitkomst van het project dan voeding.

Op dit moment kunnen we vaststellen dat de eerste nacht vrij oncomfortabel was, maar de volgende nachten gingen duidelijk beter.

We hebben het al eerder genoemd, GA SLOW!

Het kost tijd en geduld om op een veilige en optimale manier te acclimatiseren. Volgend jaar is de tijd niet overvloedig en daarom willen we deze gesimuleerde training een kans geven. Om wat tijd te besparen zou het geweldig zijn als we van tevoren wat acclimatisatie kunnen creëren.
Langzaam opbouwen is ook de hoofdregel bij het uitvoeren van hypoxisch slapen en trainen thuis.
De afbeelding rechts toont Jur na zijn eerste nacht op gesimuleerde hoogte (2600 m). Heeft het effect op het lichaam, of is dit gewoon de ochtendkleur van Jur 😉 ?

De eerste poging op grote hoogte straks geeft ons meer duidelijkheid over de voordelen van dit pre-acclimatisatietraject die we hebben gedaan.

Reis snel en klim hoog om te rusten

De eerste berg die beklommen wordt is Mount Vinson. Een 4.892 m hoge berg. Bij het volbrengen van deze koude en afgelegen vriend gaan we door naar Mount Aconcagua, nummer twee op de lijst, zo snel mogelijk om het meeste uit de acclimatisatie van Mount Vinson te halen. Dit betekent snel verplaatsen en proberen binnen 6-8 dagen weer op hoogte te zijn. Ideaal zou zijn om tot een hoogte van minimaal 3000 meter te klimmen. Dit is de reden waarom we werken aan een strak reisplan en op zoek zijn naar een comfortabele rustplaats op de route van Mount Aconcagua naar de top.

Metingen van de acclimatisatie

We hebben dit onderwerp eerder kort besproken. Er zijn een paar manieren om het niveau van acclimatisatie in het lichaam te meten. Allereerst zou een zeer goed resultaat zijn als slapen in de tent tijdens het opbouwen steeds eenvoudiger wordt. We weten echter niet precies wat de fysieke uitkomst is,maar we zullen al enorm geholpen zijn met het vertrouwen dat het brengt dat slapen op grote hoogte prima te doen is.

Een bloedtest slechts enkele dagen voordat de vlucht naar Punta Arenas wordt genomen, kan ons de resultaten laten zien van de mogelijke veranderingen in rode bloedcellen. Maar de beste meting is op grote hoogte op Mount Vinson.

Doe het zelf!

Om op zeeniveau vooraf te acclimatiseren heb je een simulatiemachine nodig. Deze machines en tenten kunnen worden gehuurd maar ze zijn vrij kostbaar. Als je de kans hebt, zou mijn advies zijn om de bergen in te gaan om de hoogtestimulus te zoeken, omdat dit de ‘echte’ zuurstofarme lucht is en omdat het je het beste trainingsterrein biedt dat je kunt krijgen.

Als je meer informatie wilt over hypoxische training, stel je vragen dan in de reacties hieronder of stuur me een e-mail met je situatie naar; [email protected]

Related posts

Het trainen gaat tussendoor gewoon verder – Maar hoe trainen we in de aanloop naar onze belangrijkste focus; Moeder Everest?

Judith Huysmans

Voorbereidingen rondom voeding – op naar de Khan Tengri

Judith Huysmans

Train, eet, klim – Oefen in de bergen

Judith Huysmans

Leave a Comment