Training Voeding

Train, eet, klim – Oefen in de bergen

De beste en wellicht enige manier om goed te trainen voor de echte dingen is om de bergen in te gaan. Vorige week zijn Boris en Jur in Chamonix geweest om te proberen de omgeving en uitdagingen te vinden die ze volgend jaar tegemoet gaan. Deze momenten zijn perfect om nieuwe en geavanceerde klimvaardigheden en technieken uit te proberen, om elkaar een beetje beter te leren kennen en om hun lichaam gewend te maken om lange dagen te maken op basis van aangepaste dieetplannen. Voor mij als trainer zijn deze momenten waardevol om gegevens te verzamelen waarop ik hun trainings- en voedingsschema’s baseer. Naast het verzamelen van gegevens is het belangrijk dat bepaalde dingen al eens zijn geprobeerd en bekend worden voordat het 7summits-jaar begint. Je wilt dat het lichaam tijdens de 7Summits-uitdaging zo weinig mogelijk verrast wordt. Nieuwe en stressvolle situaties kosten veel energie en brengen het succes van de prestatie in gevaar.

Daarom gaf ik ze wat huiswerk mee om te oefenen en vroeg ik ze om antwoorden op de volgende onderwerpen:

Try-outs:

 • Oefen met het plannen van voedingsinnames om de hoeveelheid calorieën die nodig is te kunnen dekken.
 • Train het innemen van een groot ontbijt 2 uur voordat je eropuit gaat voor een lange dag klimmen
 • Experimenteer met verschillende soorten ontbijten om erachter te komen wat praktisch is en het lichaam voldoende voedt om gedurende de lange actieve dagen energiek te blijven (fig. 1.1)
 • Wordt beter in het kiezen van de juiste verzameling snacks om gedurende lange actieve dagen energiek en gevoed te blijven. Wat heeft de voorkeur en hoeveel is nodig? (fig. 1.2)
 • Oefen het ritme van de vochtinname gedurende een lange dag klimmen (min. 200 ml per 60 min. – max. 500 ml per 60 min. Afhankelijk van de weersomstandigheden) (fig. 1.3)
 • Experimenteer en leer welke dranken de voorkeur hebben en het beste werken voor jou persoonlijk.
Fig. 1.1
Fig. 1.2
Fig. 1.3

We hadden een beetje pech met de weersomstandigheden. Net als bij ons in Nederland, klom de temperatuur op tot bloedje heet. Het betreden van hoge hoogte was geen optie. Het is zorgwekkend maar waar dat we er ook rekening mee moeten houden dat deze omstandigheden als gevolg van klimaatverandering volgend jaar ook kunnen optreden. Er werd dus geen tijd verspild, maar we moeten nu wel andere manieren vinden om bepaalde vaardigheden te oefenen voordat ze in augustus naar de Khan Tengri gaan.

Ik heb nu de onderstaande opdrachten aan hen gegeven om te oefenen in een normale (thuis) situatie:

 • Probeer 6000 kcal per dag te eten op een normale dag thuis. Dit is om te leren hoe het voelt om zoveel calorieën in te nemen en om te oefenen wat de handigste manier is om dit in te vullen.
 • Probeer te wennen aan een ontbijt van 500 kcal
 • Probeer smaken uit door kruiden te gebruiken
 • Probeer uit welke drie droog maaltijden je favorieten zijn en schrijf ze op of bewaar de verpakking
 • Ontdek welke 10 koolhydraatrijke snacks je favorieten zijn.

Do it yourself!

Wanneer je gaat oefenen in de “echte” bergen wil je een plan hebben. Dit plan is gebaseerd op het werkelijke doel dat je wilt bereiken. Knip het in stukken en beslis welke componenten volledig nieuw voor je zijn en dus vooraf moeten worden geoefend. Zoals eerder vermeld, wil je de dingen niet voor het eerst doen tijdens je piek moment, daarom wil je zelfs de sufste dingen oefenen als je ze nog nooit eerder hebt gedaan. Zowel in bewegingsvaardigheden als in voedingsgedrag. Om je voorbeelden te geven van verschillende opties voor maaltijden en snacks kun je inspiratie opdoen uit de hierboven getoonde schema’s. Of je kunt natuurlijk je eigen schema’s maken en deze met mij reflecteren als je wilt.

Ik daag je uit om je eigen oefenonderwerpen te bepalen. Als je graag je schema wilt bespreken, stel dan gerust je vragen in de onderstaande opmerkingen of stuur me een e-mail met je planning naar; [email protected]

Related posts

Vrienden worden met vermoeidheid is vereist om je inspanningen te monitoren

Judith Huysmans

Slim eten en drinken – Laad snel de batterij weer op met de juiste voeding

Judith Huysmans

Voorbereidingen rondom voeding – op naar de Khan Tengri

Judith Huysmans

Leave a Comment