Training

Terugkomend van de Khan Tengri – We glijden we recht de “specifieke trainingsperiode” in.

Na een proefexpeditie die niet interessanter had kunnen zijn, is het nu tijd om de volgende stap in training te zetten. De laatste paar weken op de berg Khan Tengri gaven ons veel kennis over wat we konden verwachten en hoe beide jongens reageren onder deze moeilijke omstandigheden. Pech met het weer was de grootste hindernis op Khan Tengri. Het zorgde ervoor dat ze heel lang in het basiskamp moesten wachten vanwege hevige sneeuwval en hevige wind. Zelfs al dit wachten in een koude omgeving op een hoogte van 4000 meter boven zeeniveau vereist een uitstekende fysieke conditie. Na meer dan een week wachten besloten ze om rond middernacht het basiskamp te verlaten, voor een lange, lange dag en nacht klimmen op weg naar kamp 2 (5200m). Ik wachtte thuis op een bericht via de satelliettelefoon waarop ze zouden bevestigen dat ze het hadden gehaald. Het bericht wilde maar niet binnen komen. (Ik moet toegeven dat dit ook een goede training was voor de ’thuisblijvers’;) ) Toen eindelijk het volgende bericht in de mailbox viel;

“We hebben het gehaald en zijn veilig aangekomen in kamp 2. Het was heel erg zwaar en de weersomstandigheden zijn erg slecht.”  

Ik realiseerde me dat ze meer dan 15 uur hadden geklommen! De helft van de tijd in het pikkedonker, vergezeld door zware wind, dikke lagen verse sneeuw, en het risico op lawines. Dit is geen “walk in the park”, dit is alles geven. Met minder dan 4 maanden moeten we de trainingen gaan opschalen.

Na het creëren van zoveel mogelijk uithoudingsvermogen tijdens de basisperiode, willen we nu trainen op de meer specifiekere aspecten van de uitdaging van volgend jaar. Op zoek naar zowel fysieke als geestelijke drempels.

Ik zal deze trainingsschema’s stap voor stap op gaan bouwen voor ze, totdat ze uiteindelijk het oncomfortabele bereiken. Ik wil dat ze dit gevoel leren kennen, en nog meer … Ik wil dat ze er vrienden mee worden. Ik wil dat ze heel goed bekend zijn met hoe hun lichaam op dat gevoel reageert en op deze manier meer en meer vertrouwen in hun eigen lichaam krijgen.

Hoe implementeren we dit nu in de trainingsschema’s? Voordat ik naar de volgende fase van de trainingsperiode ga, moesten beide dezelfde test uitvoeren als aan het begin van de basisperiode. Ik wil weer een up-to-date startpositie hebben op basis van de uitkomst om nieuwe doelen op te bepalen, net als in de voorgaande periodes. Ik overtuigde hen om hun agenda nog meer leeg te maken en zichzelf en hun omgeving voor te bereiden op het feit dat deze trainingsmomenten hun topprioriteit zullen worden voor de komende maanden. Een constante staat van vermoeidheid wordt verwacht, zowel als het ingaan van een zeer mentaal uitdagende periode.

Om het schema op te bouwen, moeten we de specifieke componenten van de beklimmingen helder krijgen. Om voorbereid te zijn om alle 7 toppen in een jaar te beklimmen, willen we oefenen met omgaan met; lange dagen van gestage fysieke inspanning – klimmen op ongelijke oppervlakken – de hoogte – zeer koude temperaturen – zeer weinig slaap – inname van verschillende soorten voeding – veel belasting op de gewrichten (meestal vanwege de lange en pittige afdalingen) – dragen een zware rugzak voor een lange tijd – het missen van het thuisfront – in zeer afgelegen omgevingen zijn – gegevens verzamelen en naar huis sturen (zelfs als ze geen zin meer hebben om nog een arm op te tillen), en ik ben er zeker van dat er straks nog meer opduikt.

Al deze verschillende aspecten zullen de komende periode één voor één worden geïmplementeerd. Laten we de eerste 2 weken van de “Specifieke trainingsperiode” eens nader bekijken. Een algehele blik laat zien dat deze 2 weken iets meer vrije tijd bieden. Dit is om meer focus te leggen op de daadwerkelijke  work-outs en om hen meer hersteltijd te bieden tussen deze zwaardere trainingen.
De duurtrainingen in het schema zijn meer gericht op een intervalstructuur (verschillen in tempo en belasting). Dit genereert sneller meer algemene conditie en is veel zwaarder voor de spieren, gewrichten en het cardiovasculaire systeem. Om ervoor te zorgen dat de inspanning in de juiste zone wordt uitgevoerd, werken we opnieuw met nauwkeurige hartslagmetingen. Hierdoor raken ze tegelijkertijd vertrouwd met het afnemen van metingen en worden ze zich meer bewust van het gevoel dat ze krijgen als ze zich in een bepaalde hartslagzone bevinden. Ik vroeg hen om een ​​logboek bij te houden en dit met mij te delen. Tijdens de fietstrainingen zie je in het schema dat hoogte simulatietraining is geïmplementeerd. Om de hoogte te simuleren trainen we met een specifieke machine die zuurstofarme lucht biedt via een masker dat tijdens het fietsen over de mond moet worden geplaatst. De lucht die naar buiten komt, is niet precies dezelfde als de lucht in de bergen op grote hoogte, maar het komt er heel erg nauw bij in de buurt. Dit is onze beste manier om dit aspect te trainen zonder bergen in onze achtertuin. Om het ongemak van klimmen en wandelen met een zware rugzak op ongelijke oppervlakten na te bootsen, laat ik ze tijdens de meeste runs een steeds zwaarder wordende rugzak dragen en geef ik ze de opdracht om op zoek te gaan naar heuvelachtige omgevingen. En uiteindelijk kijken we naar de krachttrainingen. Hier ligt vooral de nadruk op de spieren en gewrichten die tijdens het afdalen worden gebruikt. We werken met super sets, wat betekent dat de belasting van de oefeningen elke set opbouwt. Uiteraard vroeg ik hen om elke training te beoordelen. Het is nu tijd om zo veel mogelijk richting het maximale vermogen te trainen. Het is nu tijd om alles te geven!

Do it yourself!

Tom je eigen “specifieke trainingsschema te schrijven kun je stap voor stap de bovengenoemde richtlijnen volgen. Start met het bepalen van de uitgangspositie en breng in kaart wat je specifieke uitdagingen van de komende expedities zullen zijn.  Probeer dan doelen te stellen die zo dicht mogelijk in de buurt kunnen van je maximale capaciteiten en bereid jezelf en je omgeving voor op enkele maanden van zware training. Ik beloof je, eenmaal in de bergen zul je zoveel voordeel gaan ervaren van deze inspanning. Je zult beloond worden doordat je veel meer kan gaan genieten van de bergen!

Als je wilt dat ik je schema bekijk, of je hebt vragen die je ons wilt stellen, schrijf ons dan in de reacties hieronder of stuur me een e-mail naar; [email protected]

Related posts

Het trainen gaat tussendoor gewoon verder – Maar hoe trainen we in de aanloop naar onze belangrijkste focus; Moeder Everest?

Judith Huysmans

Meer trainen = beter herstellen – De wet van supercompensatie vs. overtraining

Judith Huysmans

Volume is de sleutel – De basisperiode invoeren

Judith Huysmans

Leave a Comment