Berg

De klok tikt! – Tijd om deze bergen te leren kennen! Eerste in de rij … Mount Vinson!

NAAM:                         MOUNT VINSON OF VINSON MASSIF (4892 M / 16.049 FT)
HOOGTE:                     4.892 M (16.050 FT)
CONTINENT:                 ANTARCTICA
LAND:                               West – ANTARCTICA
GEBIED:                          SENTINELBEREIK – ELLSWORTH BERGEN
COÖRDINATEN:              78*31’31.74 “S 85*37’1.73” W
ROUTE:                             WEST-ZIJDE
UITDAGING:                     EXTREME KOUDE & WIND

Mount Vinson (of Vinson-massief) is de hoogste berg van Antarctica. Ze reikt 4892 m (16.049 ft) hoog en bevindt zich op 1200 km (750 mi) van de Zuidpool. Mount Vinson wordt door bergsportexperts als ‘extreem zwaar’ beoordeeld. De expeditie vindt plaats op een van de meest afgelegen locaties op de planeet, met weinig hulp beschikbaar in geval van nood.
Hoewel het niet de technisch meest uitdagende berg is, hangt het beklimmen van Mount Vinson grotendeels af van het weer op de dag en de logistiek van het plannen van de reis.

Weer

Antarctica is de koudste plaats op aarde. Het is er als een bevroren woestijn met weinig neerslag, gemiddeld ongeveer 10 cm per jaar. Temperaturen kunnen een minimum van tussen -80°C en -90 °C (-112 ° F en -130 ° F) bereiken in het midden van de winter en variëren tussen -30 °C en + 5 °C (-22 °F en 41 °F ) in de zomer. De sterke wind van het poolplateau blaast vaak met stormkracht en kan 300 km/u (187 mph) bereiken. De beste maanden voor expedities zijn dan ook december tot februari, dit is de zomerperiode, wanneer de dagen 24 uur lang zijn !

Geschiedenis van beklimmingen

Mount Vinson werd voor het eerst in 1966 op de getopt, maar werd pas relatief kort geleden logistiek toegankelijk voor de gemiddelde klimmer. Vanaf vandaag hebben ongeveer 1.000 klimmers Mt. Vinson beklommen, veel minder dan Mt Everest.

De reis ernaar toe?

Het is een lange reis naar Antarctica. Vanuit Punta Arenas werkt ALE met een Ilyushin-76-vliegtuig dat ongeveer vier en een half uur nodig heeft om het kamp in Union Glacier, in de zuidelijke Ellsworth Mountains, te bereiken. Het wordt gevraagd naar een groot aantal ingevulde formulieren om voorafgaand aan de reis in te vullen, maar zodra je aankomt, beschikt het kamp over indrukwekkende eetfaciliteiten, medische faciliteiten enz.
Vanaf hier is er maar één weg naar de top van Mount Vinson.

Wat te verwachten

Jur zal waarschijnlijk gedurende 5 tot 9 dagen per dag 8 tot 12 uur fysiek actief zijn, met een zware persoonlijke uitrusting die tot 22 kg zal wegen. Afgezien van de fysieke fitheid en het uithoudingsvermogen die nodig zijn om deze taak uit te voeren, heeft hij hoge maten van mentale kracht nodig om de intensiteit van de reis te kunnen hebben. Er is nog geen enkel dodelijk ongeval geweest op de berg.  Wel zijn er ernstige gevallen van serieuze bevriezing geweest. Het allerbelangrijkste is dat de afgelegen ligging betekent dat serieuze medische zorg dagen kan duren. Deze factor draagt aanzienlijk bij aan het risico van de klim.

Korte routebeschrijving van de klim

Vinson Base Camp (2140 m) ligt op de Branscomb-gletsjer. Hier zullen ze met het team tijd vinden om te acclimatiseren en een strategie te ontwikkelen om de kans op een succesvolle beklimming te vergroten. Nadat ze het Vinson Base Camp verlaten hebben, trekken ze de Branscomb-gletsjer op naar Low Camp (2780m). Het verloop is zacht. De wandeling naar Low Camp duurt ongeveer 5 uur en ze zullen waarschijnlijk sleeën meebrengen om de last van de wandeling met zware bepakking te verlichten. Op deze hoogte is opnieuw acclimatisatie vereist voordat ze zullen vertrekken van Low Camp naar High Camp (3.780m), wat ongeveer 7 uur duurt. Voor deze etappe zullen ze al hun spullen op hun rug gaan dragen. De trek gaat in minder dan een uur door naar de vaste touwen, waar ze aan een 4 tot 5 uur durende stijging van 45° beginnen op de besneeuwde hellingen.
Na de vaste lijnen is er een relatief milde 1,5 uur durende wandeling naar High Camp. De wind op dit gedeelte kan wreed zijn. Bij aankomst op High Camp zijn de voorzieningen veel eenvoudiger dan die van Low Camp. Over het algemeen wordt een extra dag doorgebracht in High Camp om te herstellen van de zware klim van de vorige dag en om te acclimatiseren.
Hier is het tijd om te wachten op de weersvoorspelling. De voorspelling die milde wind en goed zicht geeft om de poging naar de top in te kunnen gaan zetten. De etappe naar de top duurt ongeveer 9 tot 12 uur.
Het grootste deel van de route volgt de rustige Vinson-topvallei, met een steil ijzig gedeelte dat naar de rotsachtige toppiramide leidt.
De laatste toppiramide zal waarschijnlijk vanaf de westkant worden benaderd voordat de summit wordt bereikt met een prachtig uitzicht op de bergen Gardner, Epperly, Shinn en Tyree, evenals andere pieken die vanuit de sneeuw in de verte opstijgen.
Na het bereiken van de top zullen ze direct hun weg vervolgen terug naar High Camp.
Terwijl ze hetzelfde pad volgen langs de Branscomb-gletsjer terug naar Vinson Base Camp, hopen we onze eerste top met het team te vieren!

Do it yourself!

Tenzij je een professionele klimmer bent, zal Antarctic Logistics je expeditie zonder gids niet goedkeuren. Als je vastbesloten bent om te klimmen zonder een getrainde gids, en je wordt toegelaten, dan moet je nog steeds met minstens 3 andere klimmers met serieuze ervaring meegaan.

Als je van uitgebreide informatie houdt of je ideeën wilt bespreken, kun je hieronder een reactie achterlaten of een e-mail sturen naar; [email protected]

Related posts

Vertrek naar het dak van Zuid-Amerika, Tweede in de rij, Mount Aconcagua!

Judith Huysmans

Leave a Comment