Voeding

Metabolisme op orde – Vetten als brandstof!

Om je lichaam in beweging te krijgen, moet je het voeden met energie. Waar komt die energie precies vandaan, en wat betekend dat voor de keuzes die we maken tijdens het trainen voor de 7 summits? Deze energie komt van koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. Het afbraakproces van deze voedingsstoffen wordt “metabolisme” genoemd. Welke voedingsstof je lichaam verkiest voor het energie proces wat op dat moment gevraagd wordt heeft grote invloed op de outcome.

Hoe kunnen we hiervan profiteren? Het is zeer interessant om te kijken wat de mogelijkheden en voordelen zijn wanneer er op het verbeteren van het vetverbrandingsproces wordt getraind. We kunnen de spiercellen trainen om langer vet als brandstof te verkiezen boven de comfortabelere maar minder efficiënte afbraak van koolhydraten.  Het afbreken van vetten (lipolyse) vraagt om veel zuurstof, ook wel bekend als het “aerobe metabolisme”. Het is een relatief langzaam proces, veel langzamer dan het afbreken van koolhydraten. Beide processen resulteren in ATP (adenosine trifosfaat) de brandstof voor de motoren in de cellen. Het afbreken van 1 gram vet genereert meer dan twee keer de hoeveelheid energie dan de afbraak of 1 gram koolhydraten en is daarom ook de meest efficiënte brandstof voor een duursporter. 

Een manier om hierop te trainen is door te sporten in de aerobe zone en de voedselinname aan te passen naar koolhydraatarm en vetrijkere voeding. Het uiteindelijke doel hiervan voor Boris en Jur is om langere periodes energie te winnen uit de meest efficiënte voedingsbron om tijdens de expedities urenlang energie te kunnen leveren. Hoe beter en langer je de vetverbranding kan vasthouden, hoe sneller en langer je op de berg kunt voortbewegen.

Training en voeding gecombineerd

We zullen de duurtraining in komende blogs nader bekijken. Het belangrijkste inzicht dat je uit deze blog kan meenemen is het inzicht in de voordelen die zullen optreden wanneer training en voedingsaanpassingen worden gecombineerd naar eenzelfde doel. Wanneer we het lichaam continu trainen in de aerobe zone, zonder het te voorzien van (de meest comfortabele brandstof) koolhydraten, moet het een oplossing vinden om dit systeem te voeden en zal het verder over moeten stappen naar vetten.

Ben je nog steeds bij ons? Goed! Laten we er dan nog een beetje meer induiken …

Super training van het vetmetabolisme

Het is nog maar iets meer dan 6 maanden voordat Boris en Jur hun ultieme uithoudingsvermogen-uitdaging zullen trotseren, dus ik besloot om een ​​paar stevige trainingsprikkels in te brengen om zo alles uit het trainingsproces te kunnen halen.
Helemaal aan het begin van hun voorbereiding ondergingen ze allebei een 10-daagse vastenkuur gecombineerd met een dagelijkse 30 minuten durende intensieve aerobe training. Dit alles om het vetmetabolisme op gang te krijgen. In de komende maanden zullen ze dit nog twee keer herhalen.


Hoe ziet de sportvastenkuur eruit?

Dit 10-daagse programma bestaat uit een nauwkeurig voedingsprotocol waarbij de koolhydraten stap voor stap weg worden genomen. Op de vierde dag van het programma bereik je een ketogene toestand (de koolhydraten in het lichaam worden zo laag dat het koolhydraat metabolisme wordt overgedragen naar het verbranden van vetten). Na 3 dagen in de ketogene toestand bouwt het protocol langzaam weer je eetpatroon op naar een volledig dieet. Nadien behoud je de resultaten van deze zeer intense training door vast te houden aan een dieet met weinig koolhydraten en veel vet en door je work-outs in dezelfde zone (in de  aerobe zone) te blijven doen.

Hieronder ziet u de structuur van de sportvasten kuur:

Doe het zelf!

Dit sportvastenprogramma is de ultieme training voor elke duuratleet. Het is goed voor ieders gezondheid en kan door iedereen worden gevolgd wanneer de algehele gezondheidssituatie stabiel is. Dus waarom zou je het niet een keertje proberen en kijken wat het met je doet? Om de kuur te kunnen starten, moet je een halfuur non-stop cardiotraining kunnen volbrengen. De enige vereiste is om hierbij de hartslag te verhogen tot 70% van je maximale hartslag. Met deze eenvoudige formule kun je grofweg je maximale hartslag bepalen:

220 – uw leeftijd = HRmax (mannen)

226 – uw leeftijd = HRmax (vrouwen)

Het is niet de meest nauwkeurige meting, maar het geeft je een goede indicatie zonder jezelf te belasten met een uitgebreide maximale hartslagtest.

Zorg ervoor dat je een gecertificeerde coach vindt om je tijdens het hele proces te begeleiden. (https://www.fittergy.nl/sportvasten-locaties/)

Deze coach geeft je een persoonlijk protocol op basis van je situatie, zal je begeleiden tijdens de kuur en je helpen bij het opvolgen ervan. Tijdens de sportvastenkuur gebruik je een nauwkeurig samengesteld suppletiepakket die de training bevorderd en ondersteund. Het beschermt je lichaam tegen onnodige afbraak van de cellen en overtraining en is daarom ook noodzakelijk om de kuur succesvol te volbrengen.
Zorg ervoor dat je tien stressloze dagen in je agenda kiest die je kunt blokkeren om de kuur te gaan doen. Je moet tijdens de sportvastenkuur de focus goed op jezelf kunnen leggen, want het kan nodig zijn om extra rust te nemen en je zult er misschien af en toe ook een beetje chagrijnig van worden. Het is slim om je familie, vrienden en collega’s op de hoogte te stellen, zodat ze je begrijpen en aanmoedigen waar het kan. Wanneer je dit ervoor over hebt zul je er waardevolle resultaten voor terug krijgen.

Andere voordelen zijn:
– 3-6 kg vetverlies (mannen) 2-3 kg vetverlies (vrouwen)
– 3-6 cm afname van de buik omtrek
– Ontgifting van je lichaam
– Totale stijging van energieniveaus
– Optimalisatie van je mindset

Je kunt de persoonlijke ervaringen van Jur bekijken in de reacties hieronder. Als je nieuwsgierig bent geworden na het lezen van dit artikel en wilt weten wat de sportvasten kuur voor jou kan doen, schrijf me dan een e-mail ([email protected]) of schrijf je vraag in de comments hieronder en ik vertel je er graag meer over. Veel plezier! Kijk voor meer informatie ook op: https://www.fittergy.nl/

Related posts

Slim eten en drinken – Laad snel de batterij weer op met de juiste voeding

Judith Huysmans

Train, eet, klim – Oefen in de bergen

Judith Huysmans

Voorbereidingen rondom voeding – op naar de Khan Tengri

Judith Huysmans

3 comments

lou 14 juni 2019 at 08:13

Super interesting content! Might give it a try!

lou 14 juni 2019 at 08:14

Interesting post!! Good luck with the challenge!

Judith Huysmans 19 juli 2019 at 06:32

Good luck with that Lou, tell me when you need any support!

Leave a Comment